Evangelie van de dag- donderdag 30.07.2020- Leven en werk in India tijdens coronacrisis

evangelie: Mt. 13, 47-53

In die tijd zei Jezus tot de menigte:
“Het Rijk der hemelen gelijkt op een sleepnet
dat, in zee geworpen,
vissen van allerlei soort bijeenbracht.
Toen het vol was, trok men het op het strand;
men zette zich neer
om de goede vissen uit te zoeken en in manden te doen,
de slechte echter werden weggeworpen.
Zo zal het ook gaan op het einde van de wereld:
de engelen zullen uittrekken
om de slechten tussen de rechtvaardigen uit te zoeken
en in de vuuroven te werpen.
Daar zal geween zijn en tandengeknars.
Hebt gij dit alles begrepen?”
Zij antwoordden Hem:
“Ja.”
Hij zei hun:
“Daarom is iedere schriftgeleerde,
die onderwezen is in het Rijk der hemelen,
gelijk aan een huisvader,
die uit zijn schat nieuw en oud te voorschijn haalt.”
Toen Jezus deze gelijkenissen had beëindigd,
ging Hij vandaar weg.



Leven en werken in India tijdens coronacrisis.

De coronacrisis heeft ons leven en werk ontregeld en zo is het ook in India. Daar lag alles stil, ook het openbaaar vervoer, door de lockdown. Ik heb regelmatig contact met vader Anil en ik vernam dat de toestand er veel erger aan toe is dan men in de media laat uitschijnen. Door de lockdown hebben meer dan 100 miljoen dagloners hun job verloren. De Wereldbank schat dat er door corona wereldwijd 40 à 60 miljoen armen zullen bijkomen. In India betekent geen werk  geen inkomen en dus honger. Er is geen sociaal vangnet zoals bij ons in Belgiê.
De overheid is begonnen met voedseluitdeling maar om hier recht op te hebben moet men een ratsoenkaart hebben en meer dan de helft van de armen heeft dit niet. 
In heel het land zijn kloosters, priesters, NGOs en  welgestelde burgers begonnen met het uitdelen van voedselpakketten aan arme gezinnen. Door de lockdown zijn heel veel arbeiders vertrokken uit de grote steden waar ze werkten om terug te gaan naar hun dorp . Dit in zeer moeilijke omstandigheden  ,honderden km te voet en met een lege maag, sommige zijn gestorven waaronder kleine kinderen.
Vader Anil heeft een paar keer, met de middelen die hij had,  voedsel paketten ( rijst,bloem, linzen ,olie) uitgedeeld aan gestrande arbeiders en hun familie die op weg waren naar hun dorp. 
Ik vernam ook dat de prijzen voor sommige voedselprodukten verdriedubbeld zijn en dat terwijl er zoveel mensen geen of minder inkomen hebben.
De overheidsziekenhuizen zijn overvol en de privé ziekenhuizen vragen grote sommen geld voor opgenomen te worden. Scholen, sport-en feestzalen, zelfs treinen werden omgebouwd tot corona en quarantaine centers. 
Deze zijn ook aan het overlopen en nu worden de positief geteste mensen opgesloten  bij hen thuis door de politie en  gezondheidswerkers die iedere dag langskomen om te checken en voedsel te brengen.
Laat ons hopen dat men de crisis daar snel onder controle krijgt, maar door de zeer sterke uitbreiding van de laatste dagen, ziet het er verre van goed uit.

En wat met Mummy Home, kinderopvang en kleuterschooltje in Narketpally ?

De werken werden gestart op 25 januari 2019 nadat de grond was aangekocht in augustus 2018 en een diepe  waterput werd geboord. Vader Anil heeft tot op een groote diepte laten boren om zeker te zijn,  in de toekomst , steeds water te hebben in deze streek die groote droogtes kent.
Gelukkig waren de werken aan het gebouw al heel ver gevorderd toen op 23 maart 2020 , India in lockdown ging wegens de covid 19 pandemie. De arbeiders zijn toen gestopt, maar een tiental dagen later hebben ze het werk hervat.
Ze zeiden: " We zullen nog eerder sterven van de honger dan van corona." Voor deze mensen betekent echt : geen werk, geen eten. Ze kwamen heel vroeg en werkten binnen om niet gezien te worden door de politie.

Het positieve nieuws is dat de werken nu heel snel vooruit gaan danks zij de vele  dagloners die teruggekomen zijn uit de stad Hyderabad.  Deze mensen zijn heel blij werk te hebben en  hun familie te kunnen voeden.
Maar spijtig genoeg is op 14 juli het werk gestopt, nadat er in Narketpally, een man van 30 jaar, een barbier,overleden is aan corona. Het dorp werd onder volledige strikte lockdown gezet.

Hopelijk is het gebouw klaar voor het einde van dit jaar, zodat we volgend jaar kindjes kunnen opvangen. Dat zal meer dan ooit noodzakelijk zijn, want velen komen door de pandemie in grote armoede terecht, waardoor moeders  zo snel mogelijk terug aan het werk moeten.en het broodnodig zal zijn dat de kleine kinderen opvang en een goede voeding hebben.

Vader Anil is zeer dankbaar voor de steun (omhaling November)  van de parochie en van Femma.
Giften zijn nog steeds welkom op de rekening van Proma BE71 0000 1733 1169 met vermelding  
MUMMY HOME 2018/56   (zeer belangrijk).

Het goede nieuws : de belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 worden verhoogd van 45 naar 60%. Dwz dat u door een gift te doen van 100 €, uiteindelijk maar 40€ betaalt.


Hierbij foto's:
 Huidige staat van Mummy Home
Kindjes waarvan eentje haar tanden aan het poetsen is
 Een dagloonster aan het werk in Mummy Home
 Vader Anil die voedselpaketten uitdeelt aan arme gezinnen 
                                   Moeder met kindje






Reacties

Populaire posts

Evangelie van de dag- donderdag 1.10.2020 - H. Teresia van het Kind Jezus

Lezingen van de dag- dinsdag 5.01.2021