Lezingen van de dag- zondag 7.06.2020 Gebedsintenties

DRIEVULDIGHEIDSZONDAG- 
streaming van de gebedsdienst




Feest van de Heilige Drieeenheid, jaar A

eerste lezing (Ex.34,4b-6,8-9)
Uit het boek Exodus.

In die dagen besteeg Mozes ‘s morgens vroeg de Sinaï,
zoals de Heer hem bevolen had.
De twee stenen platen nam hij mee.
De Heer daalde neer in een wolk, kwam bij hem staan
en riep de naam van de Heer uit.
De Heer ging hem voorbij en riep:
“De Heer!
De Heer is een barmhartige en medelijdende God,
groot in liefde en trouw.”
Onmiddellijk viel Mozes op zijn knieën en boog zich neer.
Toen sprak hij:
“Och Heer, wees zo goed en trek met ons mee.
Dit volk is wel halsstarrig,
maar vergeef toch onze misdaden en zonden,
en beschouw ons als uw eigen bezit.”

tussenzang
Refrein: U komt de lof toe in alle eeuwen.
Geprezen zijt Gij, Heer, God onzer vaderen,
U komt de lof toe in alle eeuwen.
Geprezen uw heilige roemrijke Naam,
U komt de lof toe in alle eeuwen.
Geprezen zijt Gij in het huis van uw glorie,
U komt de lof toe in alle eeuwen.
Geprezen zijt Gij op de troon van uw koninkrijk,
U komt de lof toe in alle eeuwen.
Geprezen zijt Gij, die de diepten doorschouwt,
tronend op kerubs, in alle eeuwen.
Geprezen zijt Gij in de koepel des hemels,
U komt de lof toe in alle eeuwen.

tweede lezing (2 Kor. 13,11-13)
Uit de tweede brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Korinte.
Broeders en zusters,
laat alles weer goed komen, neemt mijn vermaning ter harte,
weest eensgezind, bewaart de vrede,
en de God van liefde en vrede zal met u zijn.
Groet elkander met de heilige kus.
U groeten al de heiligen.
De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God
en de gemeenschap van de heilige Geest
zij met u allen. Amen.
evangelie (Joh. 3,16-18)

Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Johannes.
In die tijd zei Jezus tot Nikodemus:
“Zo zeer heeft God de wereld liefgehad,
dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven,
opdat al wie in Hem gelooft, niet verloren zal gaan,
maar eeuwig leven zal hebben.
God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gezonden
om de wereld te oordelen,
maar opdat de wereld door Hem zou worden gered.
Wie in Hem gelooft, wordt niet geoordeeld,
maar wie niet gelooft, is al veroordeeld,
omdat hij niet heeft geloofd
in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.”

GEBEDSINTENTIES:

SPECIALE VOORBEDEN 7 juni 
speciale intenties, doorgegeven voor vandaag:

Dankend bidden wij opdat we gezond mochten blijven tijdens de pandemie.

Dankend bidden wij voor iedereen die met kleine en grote daden het leven in deze coronatijd leefbaar maakten voor zijn medemens, dank voor het telefoontje, berichtje op FB of messenger Laat ons bidden opdat deze kleien ruggesteuntjes verder mogen gebeuren ook na deze beproefde tijd.

Dank voor alle stille niet geformuleerde vragen die gehoord worden.

Bidden we voor al die mensen die in uiterste armoede leven en die niet verhoord worden.

Dankend bidden wij voor onze Theo en Frieda.

Dankend voor iedereen die gisteren op de grond alle signaleringspijlen hebben aangebracht en de stoelen terug hebben herschikt.
Brief van pastoor Dirk
Lieve mensen in en rond Jette, 
Sedert 11 maart leefden we in een soort tussentijd... Het Corona virus heeft alles bruusk omgeslagen. Alles wat we deden om de gemeenschap te doen leven, was ineens niet meer mogelijk. De 'Pastorie' is nog nooit zo verweesd geweest. Maar we zaten niet stil. 

De blog op de site van Kerkjette https://dirksintpieter.blogspot.com/?m=1 alsook voor de kids https://kidscornerjettte.blogspot.com/?m=1 leeft als nooit.

De tv mis, in diepste coronatijd was een grote opsteker, ook buiten Jette.https://youtu.be/JjoV17fJ6HEEn dan, waren er ook de talrijke telefoontjes, berichtjes die vooral de bezoeksters deden naar de zieke en thuisgebonden bejaarden.

Gelukkig was er ook elke zondag de streaming om 10 uur. Deze kende in het begin wel een zeer bruuske tussenstop (waar ik nog altijd niet goed van ben) maar we zijn er bovenop gekomen met ons zondagsgebed. Het was mooi te lezen hoe de bisschopsconferentie nu de streamings als iets heel positiefs en waardevol heeft bevonden.Dus, eind goed, al goed. 

Ondertussen hebben we in de kerk heel, heel veel opgeruimd. de zolders en de sacristie is helemaal in orde en ook het koor. Het was geen makie, in volle coronacrisis dat tegelijkertijd te doen met maximum 2 personen, maar we zijn er doorgekomen.

Deze periode denken we ook heel speciaal aan diegenen die in de rust en verzorgingstehuizen zitten alsook de gehospitaliseerden. Voor deze mensen is en blijft het een nachtmerrie.

Laten we ook stilstaan bij de families van wie we iemand hebben begraven en waar juist 15 man mocht aanwezig zijn...Het was ireéel.

En dan maakte het mij nog droevig, te weten dat, terwijl er zo veel zieken waren er menen er nog altijd hun voeten aan hebben geveegd... Ze beseften en beseffen nog altijd niet hoe kostbaar het leven is. De 'Pastorie' waar het secretariaat is opgeruimd zal waarschijnlijk nog enkele maanden dicht blijven. Enkel noodzakelijke vergaderingen zullen kunnen doorgaan mits de nodige afstand van anderhalve meter...                      

Zondag is het Drievuldigheidszondag en zullen we de viering nog eens streamen, weliswaar zonder gelovigen. https://youtu.be/U57zDSHrqTU 
Alleszinds heel veel dank voor al diegenen die ons steunden ivm de cameras... op nr, BE79437018119133 van vow brussel west afd 202
Vergeet niet de gebedsintenties door te geven alsook misschien de dankgebeden...want, danken is soms ook iets mooi om te delen.
14 JUNI !!!! OPENBARE MIS
Met Sacramentszondag, 14 juni is het mogelijk om terug openbaar eucharistie te vieren en die gaan we STREAMEN. Weliswaar met de nodige beperkingen:We zullen niet kunnen zingen. We worden begeleid en gevraagd om vooraan aan te sluiten In de middenbeuk zitten de alleenstaanden. Koppels hebben plaats in de zijbeuken. Er wordt gevraagd de handen te ontsmetten bij het binnenkomen. De stoelen zijn ontsmet. Ook vooraleer we de communie krijgen worden de handen ontsmet. Iemand zal tot bij de mensen gaan en diegene die de communie willen krijgen staan aldus recht. Op het einde zullen diegenen die aan de noordkant zitten (spoorweg) langs de weekkapel buiten gaan. Diegenen die aan de zuidkant ( Secretin ) zitten, die gaan langs de zijingang naar buiten. Diegenen die slecht te been zijn, gaan dus bij voorkeur langs die kant zitten. Kaarsjes kunnen gebrand worden vooraleer we gaan zitten. Mondmaskers zijn verplicht bij het betreden en het naar buiten gaan van de kerk. Een collectemand zal aan de ingang staan. want we zullen niet mogen tot bij iedereen gaan. Ik weet het, het is niet eenvoudig, maar, we kunnen terug vieren.  
BIJKOMENDE EUCHARISTIE OM 16 UUR 
Om iedereen geen angst op te zadelen hebben we een bijkomende viering om 16 uur ingeschakeld. Zo krijgt iedereen de kans om te komen. Zo krijgen de motorrijders ook de kans, om in kleine kring af te zakken naar Jette op zondag namiddag. Laat iets weten ivm 16 uur, dan hebben we wat zicht op de zaak. En wie weet kan er iets nieuws openbloeien....
Lieve mensen, 
Het is nu of nooit om onze gemeenschap van Sint Pieter trachten te laten overleven. Als we er ons met zijn allen achter zetten moet dat lukken. Dank aan de 30 medewerkers die zich hebben opgegeven om de toekomstige vieringen in goede banen te laten leiden... Heel veel dank. Zonder jullie zou Jette voor de tweede keer gestorven zijn...en nu vooruit!
nen dikke dikke virtuele knuffel !
ps, niet vergeten dankintenties door te geven....
Dirk 



SINT-PIETERSKERK IN DE TIJDEN VAN LOCKDOWN 
HOE ZIJN WE VERBONDEN GEBLEVEN?




De Drie-eenheid van Roebljov"God is geen in zichzelf besloten monade. Hij is één en al betrokkenheid, communio, gemeenschap. Ook de mens is geen losstaand individu, hij is van meet af aan betrokken op anderen. Uit dit besef groeit ook de ervaring van God als een gemeenschap van Vader, Zoon en Geest. Dat godsbeeld is bij ons, met uitzondering van de mystici, nauwelijks nog aanwezig, maar is nog heel levendig in de Oosterse kerk. Het heeft zijn neerslag gekregen in de beroemde icoon van Andrej Roebljov uit het begin van de vijftiende eeuw. Roebljovs icoon van de Heilige Drie-eenheid. ‘Er is aan de tafel waarrond zij zitten een open plek waar de toeschouwer wordt uitgenodigd plaats te nemen.’

Roebljov inspireerde zich daarbij op het verhaal van het bezoek van de drie vreemdelingen aan Abraham en Sara in het achttiende hoofdstuk van het boek Genesis. Op een sublieme wijze toont Roebljov hoe deze drie figuren in wie hij de Vader, de Zoon en de Geest uitbeeldt, zich naar elkaar toewenden en in gesprek zijn met elkaar. In dat gesprek worden ‘Ik’ en ‘Gij’ een ‘Wij’: een gemeenschap van personen. Er is aan de tafel waarrond zij zitten een open plek waar de toeschouwer wordt uitgenodigd plaats te nemen. Hij wordt als het ware opgenomen in het gesprek dat die drie figuren met elkaar voeren.

Binnengevoerd in een gemeenschap

Uit deze icoon spreekt een godservaring die niet een ‘tegenover’ maar een ‘deelnemen aan’ suggereert. God staat niet tegenover ons, Hij omgeeft ons, wij worden binnengevoerd in een gemeenschap. Er is geen afstand of scheiding meer, er is verbondenheid en gemeenschap."

Reacties

Populaire posts

Evangelie van de dag- donderdag 1.10.2020 - H. Teresia van het Kind Jezus

Lezingen van de dag- dinsdag 5.01.2021